ЗПУО или Залеза на НПМГ

Updated: Mar 20, 2020

Аз съм ученик в Националната природо-математическа гимназия „Академик Любомир Чакалов“. Възможно е наесен моето училище вече да не съществува.

Есента на 2012 година започнах осми клас, като балът за гимнaзията ми се образуваше както от задължителното външно оценяване след седми клас, така и от вътрешен изпит (на който имах 5,96). Завършвам на 15 май 2017 и се дипломирам юни месец същата година. Вчера ми бе съобщено, че не е сигурно, че ще получа диплома, на която да пише името на гимназията, в която (към май 2017) ще съм учила в продължение на 5 години. По-рано същата седмица ми казаха, че моят випуск ще е последният с такава диплома. А няколко часа след като надрасках първите редове от това четиво ме увериха, че всички приети в НПМГ ще завършат НПМГ. В нашата съдба, макар и неясна, има проблясъци на надежда. Но как стигнахме до тук и какво се случва с бъдещите гимназисти?


Класната ми ръководителка, която преподава български език и литература, бленува за годините, в които учениците са отпадали ако са имали успех под 4,50. Преподавателите по профилираните предмети се чудят защо ни е подготве (засилено изучаване на чужд език) в осми клас. И в крайна сметка излиза, че едва ли не, НПМГ бавно е подготвяно за момента, в който ще му отнемат титлата и ще бъде претопено. Бъдещите зайци в ПМГ “Академик Любомир Чакалов” няма да държат вътрешни изпити. Няма и да се профилират по същия начин като моя клас, например, който завършва с три профила: Химия, Биология и Английски, като Химията и Английският език се изучават от 8 до 12 клас, а Биологията от 9 до 12. Моите съученици също така масово се подготвят да се превърнат в следващото поколение доктори, стоматолози, фармацевти, химици и биолози. НЕнепемегенийчетата ще се профилират в 11 и 12 клас (или поне това се предвижда в новия закон за предучилищното и училищното образование: чл. 73, ал. 3 и чл. 74, ал. 3), въпреки че на учениците (вероятно и на учителите) не им е особено ясно как точно ще се случва това. На дипломата им пък ще пише Природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


Въвеждането на двете степени гимназиален етап в училищата в България изглежда като опит да изкопираме образователната система в Англия (GCSEs + A levels). Премахването на националния статут на някои училища като НПМГ, НФСГ и НТБГ пък напомня на американизиране на образователната система, така че частните училища да се превърнат в най-елитни. А целият закон е симулиране на работа и един неуспешен опит за промяна, който се проваля, в своето неуспешно прилагане и прибързаност.


Разбира се, част от споменатите неща са спекулации, защото за окончателни решения и промени не се говори! Моето училище (предполагам и другите) тъне в непрогледна мъгла, в която учителите и учениците се лутат без посока, затрупани от ненужна бюрокрация/бумащина. Законът за предучилищното и училищното образование премина покрай нас, непрочетен и недомислен. И в крайна сметка той трябва да бъде в полза на УЧЕНИЦИТЕ, нали? Защото те са бъдещето! Защото те трябва да “оправят държавата”! Новият закон обаче не е в полза нито на учениците, нито на учителите. Учителите продължават да имат ниско заплащане и да предпочитат да преподават в частни училища. Учениците биват хвърлени неподготвени в някаква нова образователна система, за която нямат почти никаква информация освен това, че нахлува в училищата в България и започва да руши многогодишни традиции.


Законът може да бъде намерен, с всичките си 156 страници като PDF на сайта на МОН. Допълненията към него в Държавен вестник. НО публикуването на един такъв документ не може да е единствената ни информация за промените в образователната система. Нововъведенията би трябвало да се обсъждат и разясняват, не само да се споменават от време на време и между другото. Учениците и техните родители трябва да знаят какво се случва! Много се притеснихме когато казаха, че История Славянобългарска ще се учи само веднъж, но пропуснахме момента, в който училищата ни бяха натоварени на влакче на ужасите. А в момента се намираме в положение на някаква съпротива, революция, сякаш излезли от някой антиутопичен сюжет. Колкото и трагикомична да е ситуацията, учениците от НПМГ ще направят всичко възможно бъдещите випуски да получат образование, поне толкова добро, колкото нашето.


Ние няма да бъдем свидетели на безславния залез на Националната природо-математическа гимназия „Академик Любомир Чакалов“, защото НЯМА да пренебрегнем невероятните успехи, традиции и ученици. НПМГ е заслужило своето място сред елитните училища в България и ние ще направим всичко по силите си това да остане така.


***


Публикувано за първи път в Medium на 15 Декември 2015. Благодаря на всички близо 12 хиляди души, които забелязаха история при първата й публикация. Всички които я споделиха и помогнаха започването на една много важна дискусия в България. Благодяря и на всички, които подкрепиха НПМГ в кампанията "Не Пипай Моята Гимназия" и последваха страницата във Фейсбук "В помощ на НПМГ". Тази статия накара една писателка да се увери в силата на думите (и на своите думи конкретно). И потвърди, казано по най-български начин, че съединението наистина прави силата.

14 views0 comments

© Gery Galabova.